Puštena u rad fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu

Bez autora
Sep 18 2011

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Milan Đokić pustio je u petak, na dan Opštine Lajkovac, u rad fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu. NIP je podržao projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu zato što je taj objekat bio nužan za rešavanje problema otpadnih voda i širenje kanalizacione mreže. Lajkovac nema u potpunosti izgrađen kanalizacioni sistem, a fekalna kanalizaciona mreža je delimično izgrađena u jednom, manjem delu naselja, dok se u ostalim delovima otpadne vode evakuišu putem individualnih septičkih jama, što ugrožava čistoću bunara i izvora pijaće vode. Projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda vredan je više od 130 miliona dinara i zadovoljiće potrebe 10.500 stanovnika Lajkovca i još pet naseljenih mesta. NIP je zajedno sa opštinom finansirao sa 46,7 miliona u prvu fazu ovog projekta, koja podrazumeva izgradnju samog postrojenja. U drugoj fazi radova, za koju je izdvojeno 50 miliona dinara iz opštinskog Fonda ekologije, predviđena je modernizacija taložnika i priključenje centra varoši na postrojenje.

Puštena u rad fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u LajkovcuDržavni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Milan Đokić pustio je u petak, na dan Opštine Lajkovac, u rad fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu.

NIP je podržao projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu zato što je taj objekat bio nužan za rešavanje problema otpadnih voda i širenje kanalizacione mreže. Lajkovac nema u potpunosti izgrađen kanalizacioni sistem, a fekalna kanalizaciona mreža je delimično izgrađena u jednom, manjem delu naselja, dok se u ostalim delovima otpadne vode evakuišu putem individualnih septičkih jama, što ugrožava čistoću bunara i izvora pijaće vode.

Projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda vredan je više od 130 miliona dinara i zadovoljiće potrebe 10.500 stanovnika Lajkovca i još pet naseljenih mesta. NIP je zajedno sa opštinom finansirao sa 46,7 miliona u prvu fazu ovog projekta, koja podrazumeva izgradnju samog postrojenja. U drugoj fazi radova, za koju je izdvojeno 50 miliona dinara iz opštinskog Fonda ekologije, predviđena je modernizacija taložnika i priključenje centra varoši na postrojenje.

U Srbiji samo 20 opština ima postrojenje za prečišćavanje voda, a sada se i Lajkovac može svrstati u najmoderniju i prema životnoj sredini najodgovorniju opštinu.

NIP je u okviru Programa koji realizuje sa Evropskom investicionom bankom (EIB) “Gradimo zajedno” obezbedio sredstva za nastavak izgradnje sportske hale u Lajkovcu, koja će se koristiti za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja za učenike osnovne i srednje škole. Projekat, čija vrednost iznosi oko 50 miliona dinara, obuhvatiće preostale građevinske i mašinske radove, kao i radove na vodovodnim, kanalizacionim i elektičnim instalacijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik